Webinar
pexels-cowomen-2041396
pexels-ivan-samkov-4458554


Om kursledaren


Martins akademiska bakgrund är pol. kand samt pol. master i offentlig förvaltning med ett kompletterande diplom i civilekonomi. Han har arbetat som skolekonom, verksamhetsutvecklare med fokus på skolskjuts, skolskjutshandläggare och projektledare. Sedan årsskiftet 2020/2021 började han rikstäckande med skolskjutsfrämjande insatser som projektledare hos Forsler & Stjerna där han bland annat hjälpte företagets kunder med skolskjutsjuridik.


Martin har med sin breda erfarenhet möjlighet att se helheten. Politikens logik, det juridiska ramverket såväl som kommunens byråkratiska och ekonomiska möjligheter, påverkar skolskjutsprocesserna. För att lösa svåra problem måste alla pusselbitar sitta på plats för att lösningen ska bli bra.


UTBILDNING


Nästa planerade öppna utbildningar är:


Oavsett om du är en helt ny eller erfaren handläggare behöver kunskap, likt en kniv, slipas lite då och då. Vi håller öppna digitala utbildningar som riktar sig till nya såväl som erfarna handläggare några gånger per år. 


Exempel på frågor som kursen svarar på

 • Vad är egentligen ”skolskjuts”? Kursledaren går igenom begreppet, juridiken och de vanliga fallgroparna. 
 • Skollagen reglerar vem som har rätt till skolskjuts, men vad innebär det egentligen? Kursledaren bryter upp paragraferna i olika sektioner och går igenom innebörden steg för steg.
 • Kommunen får bestämma vilket avstånd som ska ge skolskjuts enligt Skollagen, men hur resonerar domstolarna med mätningen?
 • Hur ska en handläggare resonera när det kommer in en ansökan om skolskjuts med funktionsnedsättning som grund? Vi reder ut vanliga misstag.
 • Vad gäller för elever med växelvis boende? (Det kan blir dyrt!)
 • Vald skola, garantiskola, skolskjutskola. Kärt barn har många namn, Oavsett begrepp är det avgörande i hur en handläggare ska bedöma rätten till skolskjuts och hur detta ska motiveras. 
 • Överklagandeprocessen, vad bör du alltid ha i åtanke?
 • I Skollagen står det att ”hemkommunen” ska anordna skolskjuts. Men vad betyder det och vad finns det för undantag?
 • Det finns många olika sätt en kommun internt och ibland tillsammans med ett länstrafikbolag kan organisera sig. Vi går igenom de vanligaste uppdelningarna och ger en bild av för- respektive nackdelar.
 • Bland det svåraste som finns inom skolskjutsbedömning är bedömningen av trafiksäkerhet. Vi går igenom övergripande praxis och problematiserar.
 • Skiljelinjen mellan Skolskjuts och Färdtjänst förklaras.
 • Givetvis kommer det  också finnas möjlighet att som deltagare ställa och få svar på frågor under kursens gång. För nya skolskjutshandläggare som behöver en rivstart har vi ett utbildningpr0gram kombinerat med handledarstöd som kallas Skolskjutshandläggare 1:1. Vi kan även skräddarsy utbildningar efter önskemål. Exempelvis för ett skolskjutsnätverk med ett specifikt behov, eller en nämnd som behöver presentation av regelverket. Enkla villkor

Varför göra det svårt för sig? Våra enkla bokningsvillkor hittar du härPrisvärt


5990kr ex moms. Då kursen är digital tillkommer inga kostnader som kost, logi eller transport
Digitalt och modernt


Under covid-19 2020/2021 lärde vi oss alla hur enkelt det kan vara att delta på möten, webinars och utbildningar helt digitalt. Denna utbildning bygger på dessa erfarenheter och är 100% digital så att du kan delta oavsett var i Sverige du befinner dig och på dina villkor. Omdöme 4,9 av 5 möjliga!


Tidigare kursdeltagare har varit klart nöjda!

 

"Jag fick ett helt annat helhetsperspektiv gällande skolskjutsregelverket. Det var även värdefullt med informationen kring särskilda omständigheter." 

Skolskjutshandläggare i Västerbotten Län


"En av de bättre utbildningarna jag varit på. Bra blandning med fokus på praktiska moment samt teori "

Skolskjutshandläggare i Skåne LänMartin är vad man kan kalla en superbyråkrat. En fot i juridiken och en fot i verkligheten gör att han inte bara gör rätt, han gör saker på rätt sätt.  

 VD och verksam inom skolskjuts


"Det var inte bara massa teoretiskt babbel utan man fick även väldigt bra verktyg. Sen är Martin en otroligt bra föreläsare."
Skolskjutssamordnare, Flen Kommun

"Funkar väldigt bra på Teams! Bra blandning av diskussioner och text. Roligt med lite frågor att svara på oxå!"
Skolskjutsplanerare, Nässjö Kommun

"Jag tror det är få som klarar att göra ett så pass "tråkigt" ämne så pass intressant och bra som Martin gör. Å då har jag gått väldigt många liknande utbildningar och seminarier senaste två åren. Ingen är i närheten."
Skolskjutssamordnare, Kommun inom Sörmlands län
 
"Har deltagit i många kurser under mina tjugofem år i branschen och oftast är det korvstoppning på hög nivå. Tycker du har hittat en bra nivå som gör det intressant och lätt att förstå. Alltid bra för en gammal räv att få ett kvitto på att man fortfarande gör hyfsat rätt. Men det gav också det lite ny info tankar och idéer."
Kollektivtrafiksamordnare, Trosa kommun
 
"Tycker hela dagen var bra, bra upplägg av de olika delarna. väldigt bra med beslutsträdet och väldigt uppskattat med hela delen om domstolar, förvaltningsbesvär och laglighetsprövning då jag personligen tycker allt med överklaganden och domstolen är lite läskigt."
Trafikhandläggare, Skövde kommun